četrtek, 17. november 2016
       POGLEDI NA SLOVENSKO KIPARSTVO 1957 - 2015
 VIEW ON SLOVENIAN SCULPTURE 1957 - 2105

    17.12.2015 - 30.1.2016  GALERIJA VELENJE / VELENJE / SLO


      12. 2.2016 - 27.3.2016 MESTNA GALERIJA PIRAN /PIRAN 

                MUNICIPAL GALLERY / PIRAN /SLO              po izboru slovenskih likovnih kritikov

          after the choice of the slovenian art critics

         prostorska postavitev KRVAVEČA SRCA

        BLEEDING HEART PIGEONS installattion 
  

Nekoč sem sanjala  o belih  golobicah s krvavečimi srci in takrat si nisem predstavljala, da taki golobi v resnici obstajajo. Na te sanje sem kmalu pozabila, a bila sem nemalo v šoku,  ko sem jih  zagledala v živalskem vrtu v Perthu v Zahodni Avstraliji. Moje sanje so tako postale resničnost!!

Ti golobi so predstavniki  ogrožene endemične vrste golobov, ki živijo na tleh in živijo le na Filipinskih otokih Luzon, Negro, Mindanao in Polillo. Moj »model« je postala  vrsta Luzon Puñalada  ali Gallicolumba Luzonica z otoka Luzon, zaradi njihovega   najbolj izraženega »krvavega madeža« na prsih, ki je pritegnil največ mojega zanimanja.

Čustvi trpljenja in žalosti sta neobhodno prisotna v življenju skoraj vsakega človeka. Kako se le –ti manifestirata, kako intenzivni sta lahko in kako dolgo lahko trajata, da se ju še lahko imenuje »normalna«? kaj jih sploh determinira?

Za mene so golobi s krvavečimi prsmi (srci) »živ dokaz« za  tako (človeško) trpljenje.  Njihova namišljena, pa vendar  vidna rana je vedno sveža in nezaceljena, njihovo imaginarno trpljenje in bolečina pa nikoli ne prenehata. Trpljenje lahko izvira od zunaj, lahko pa izhaja iz notranjosti in se kaže (tudi) kot stanje brezmočnosti. Lahko postane oblika samo-trpinčenja in privede do  destruktivnih  posledic itd.

 Kot nasprotje ranam teh ptic, ki so evidentno neboleče( imajo jih le kot okras !) pa so človeške rane lahko sicer nevidne- a zelo boleče. Težko  jih je zaceliti  in jih, globoko zakopane v naših srcih, skrbno varujemo pred drugimi.

V mnogih zahodnih kulturah golob/golobica tradicionalno predstavlja mir, čistost , upanje, sublimnost …. Kot daritvene živali so jih uporabljali   npr. pri rojstvu otroka kot simbol čistosti/očiščevanja…kot »duša s krili » pa se pojavlja pri starih Egipčanih …
Njihovo število 28 (v tej postavitvi ) se nanaša na lunin pa tudi na ženski reproduktivni cikel. Vsak  golob je opremljen z listkom, ki predstavlja en dan. postavitev v Velenju /installation in Velenje

           postavtitev v Piranski mestni galeriji                       Bleeding heart pigeons insallation in Municipal gallery Piran

Ni komentarjev:

Objavite komentar